Lokale politiek

Elke gemeente heeft een gemeenteraad, burgemeester en een college van burgemeester en wethouders (college van B&W). De gemeenteraad is het hoogste orgaan binnen de gemeente en vormt het algemeen bestuur. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de inwoners van belang zijn, bijvoorbeeld over woningbouw, duurzaamheid, toegang tot de zorg, subsidies voor sport en cultuur en de hoogte van de lokale belastingen. Raadsleden in de kleinere gemeenten zoals Westerwolde doen dit naast hun “normale” baan en dus in hun vrije tijd.

Beslist een gemeenteraad dan alles? Nee, alleen het beleid binnen een gemeente. Met name de laatste tijd is er veel onbegrip over wat de raad van Westerwolde juist NIET doet wanneer het over het AZC gaat.

Het asielbeleid wordt geheel bepaald in Den Haag onder de regels van Europa en afgesloten verdragen in het verleden. De raad van Westerwolde heeft dus niets te zeggen over wie er wel en niet in aanmerking komt voor asiel, niets te zeggen over welke straffen overlastplegers moeten krijgen, niets te zeggen over of iemand die overlast veroorzaakt uit de asielprocedure wordt gehaald en terug gestuurd moet worden naar het land van herkomst. Een enkele partij doet alsof zij hier wel invloed op hebben maar dat is gewoonweg niet waar. Natuurlijk heb ook ik een mening over met name het landelijk asielbeleid. Echter wanneer ik dit wil veranderen zal ik mij verkiesbaar moeten stellen voor de tweede kamer maar daar voel ik helemaal niets voor.

Kortom zijn de mogelijkheden voor een gemeenteraad zijn op dit gebied zeer beperkt. Een gemeenteraad gaat niet over een asielstop, niet over een Deens model, enzovoort. Westerwolde heeft een zogenaamde bestuursovereenkomst met het COA waarin de afspraken zijn vastgelegd tussen COA en gemeente. Daar heeft een raad dan weer wel iets over te zeggen. Verder heeft een raad vrijwel geen mogelijkheden tot bijsturing.

Zelf ben ik (zoals meerdere raadsleden) geboren en getogen Ter-Apeler. Ook wij merken de overlast rondom het huis, in de buurt, op het werk, in de winkels, en op straat. Ook wij voelen ons soms niet veilig. Zelf wordt ik regelmatig aangesproken door onze inwoners, onze ondernemers, mijn vrienden, mijn familie op de toestanden in en om het dorp.

Vaak voel ik mij machteloos omdat wij vrijwel alles hebben gedaan wat in onze mogelijkheden ligt. Alles wat wij doen als raad is niet altijd zichtbaar geweest en daar moeten wij iets aan doen. Dat trek ik mij ook persoonlijk aan.

Er blijft vrij weinig over van waar wij als gemeenteraad nog iets mee kunnen, waar we invloed op hebben. Toch hebben wij nog iets wat wij kunnen en dat gaan we de komende week dan ook doen.

Wordt vervolgt.

Marco Visscher

Fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerwolde