Beste inwoners,

Na enkele weken uit de running te zijn geweest ben ik terug en is het weer ‘blogtijd’ in het weekend…

Afgelopen maandag begon de week met een AB-vergadering van Wedeka, gevolgd door een rondleiding in twee vestigingen in Stadskanaal en op de woensdagochtend ook in Veendam. Alle bestuurders waren onder de indruk van de werkzaamheden die er door de medewerkers van Wedeka worden gedaan. Het enthousiasme en de betrokkenheid waarmee deze mensen hun taken uitvoeren vond ik heel fijn om te zien.  Wedeka doet het goed en daar zijn we als bestuurders trots op.  Ontzettend fijn dat we hier te gast mochten zijn en in Veendam werd de rondleiding zelfs afgesloten met een voortreffelijke lunch! Een lunch die met liefde door de medewerkers werd bereid en uitgeserveerd! Dank daarvoor!

 

 

Maandagavond was er een netwerkbijeenkomst van ZO! Groningen. ZO! Groningen houdt zich bezig met de promotie van Zuid en Oost Groningen: Westerwolde, Oldambt, Stadskanaal, Veendam en Pekela. ZO! Groningen is de opvolger van Stichting Marketing Oldambt en Stichting Promotie Westerwolde. De laatste keer waren we te gast in Stadskanaal en nu werden we in de Graanrepubliek, een voormalige stoomlocomotievenloods in Bad Nieuweschans, welkom geheten.

Een bijzondere locatie en het is mooi om als gezamenlijke gemeenten ook elkaars trots te leren kennen. Zo kunnen we nog beter de toerist in het gebied ‘vasthouden’. Onze toeristen zien immers niet de gemeentegrenzen en deze samenwerking is volgens mij een goede keuze geweest!

Deze week mocht ik namens het college een bruidspaar in Blijham feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Het was een hele bijzondere dag voor dit bruidspaar. Niet alleen vanwege het feit dat ze 60 jaar getrouwd waren, maar recentelijk hebben ze hun huis verkocht om kleiner te gaan wonen. Ze hadden onlangs een bod gedaan op een appartement in Blijham en terwijl ik nog geen kwartier ‘op visite was’ kwam het verlossende telefoontje van de makelaar dat ze de eigenaars van het appartement waren geworden. Felicitaties waren dus heel erg op z’n plaats! Naast de huwelijksakte van 60 jaar geleden was dit een prachtig cadeau voor hun huwelijksfeest. De verhuizing kan beginnen en gelukkig blijft het echtpaar in Westerwolde wonen!

Deze week stond ook in het teken van de cultuurnota die begin volgend jaar in de raad moet worden behandeld. Als je daar zo mee bezig bent realiseer je je pas hoe rijk Westerwolde is als het gaat om cultuur, cultuurhistorie en activiteiten. Dit onderwerp komt ongetwijfeld binnenkort weer terug in mijn blog.

Donderdag hadden we tevens een DB vergadering van Afeer waarin we met het bestuur de stip op de horizon hebben mogen vaststellen. Fijn dat we als drie gemeenten het met elkaar eens zijn over de weg die we willen volgen.

En dan is het vrijdag. De dag begon met een ‘vergadering’ van de ‘beoordailingskomissie’ van de “Grunneger Schriefwedstried’ die volgende week weer van start gaat in Westerwolde.

We hopen natuurlijk op heel veel inzendingen! Westerwolde is nog de enige gemeente die een eigen ’Grunneger schiefwedstried’ heeft. Die eigenheid zit nou eenmaal in de genen van de Westerwolders…

In deze vergadering namen we afscheid van één van onze leden van de ‘beoordailingskommissie’. Janny de Vries moet helaas om gezondheidsreden stoppen met dit werk. We gaan haar erg missen bij de beoordeling van de inzendingen en onze dank is groot voor de tien jaar dat ze al die uren al die verhalen en gedichten heeft gelezen en beoordeeld.

De week werd afgesloten met een speciale opening. Mij viel de eer te beurt om aanwezig te mogen zijn en een toespraak te mogen houden bij de opening van het ‘Grenskantoor in Bellingwolde’. Dit grenskantoor, dat in 1956 in gebruik werd genomen, was na het Verdrag van Schengen niet meer nodig en stond jarenlang leeg. Het veranderde van grenskantoor in een rotte kies en sloop dreigde. Tot in september 2020 het voor een symbolisch bedrag door Richart Joling, een Westerwoldse ondernemer, werd overgenomen. Het gebouwtje is helemaal gerestaureerd en ziet er weer authentiek uit, inclusief een plakkaat van de Koninklijke Marechaussee aan de muur, de historische douaneauto en een slagboom. Fijn dat het cultuur-historisch besef van Richart ervoor heeft gezorgd dat de rijke geschiedenis van deze plek en dit pand bewaard blijft.

De burgemeester van Rhede, Jens Willerding, was bij de opening aanwezig alsmede Landrat Matthias Groote van landkreis Leer. Samen met andere genodigden keken we naar een video toespraak van Silas Neumann, theatermaker. Hij heeft een documentaire gemaakt over het ‘Europadorp’. Ruim twintig jaar geleden hadden Nederlandse en Duitse bestuurders het plan opgevat om precies op de grens van Nederland (voormalig Bellingwedde) en Duitsland (Rhede-Ems) een grensdorp te bouwen waar zowel Nederlandse als Duitse mensen zouden wonen. Het moest hét voorbeeld worden voor de eenwording in Europa. Het dorp is er nooit gekomen, maar het grenskantoor is gebleven… daar, waar Duitse en Nederlandse bestuurders elkaar vrijdag ontmoetten en de afspraak maakten om elkaar op korte termijn in het grenskantoor weer te zien en te spreken over een nog betere en hernieuwde samenwerking in de toekomst. Ik kijk er naar uit!

De video van Silas Neumann is te zien via onderstaande link. Het geeft in een paar minuten een weer hoe de utopie van het Europadorp tot stand moest komen.

Ik wens jullie allemaal een goede (werk)week toe!

Groet,

Giny Luth