Beste inwoners,

Week 48 begon op de maandag met een bezoek van de staatssecretaris aan het college en daarna aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad. De asielproblematiek blijft een onderwerp van zorg en het is goed dat deze staatssecretaris niet wegkijkt maar ook zijn best doet om zaken op te lossen. De nieuwe ‘Spreidingswet’ lijkt er te komen en laten we vooral hopen dat dit voorkomt dat er in het voorjaar weer vluchtelingen buiten moeten slapen. De overlast, veroorzaakt door een kleine groep veiligelanders blijft een grote zorg. Eind september heeft de raad in meerderheid een motie aangenomen waarbij het college de opdracht heeft gekregen om een mediaton traject met het COA op te starten omdat de afspraken, die de voormalige gemeente Vlagtwedde met het COA heeft gemaakt, niet afdoende blijken te zijn. De bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente Westerwolde moeten worden aangescherpt om situaties zoals afgelopen zomer te voorkomen. De eerste stappen zijn gezet…

Woensdag heb ik een bedrijfsbezoek bij het ‘Spiekerhûs’ aan de Sellingerstraat in Ter Apel gebracht. Deze locatie kent een rijke historie en dat voel je meteen als je door het toegangshek rijdt. Vanaf de 16e eeuw kocht de stad Groningen landbouwgronden in Westerwolde aan om er turf te kunnen winnen. Later werden deze gronden verhuurd voor de landbouw. De stad Groningen had meerdere bezittingen in Westerwolde en de zogenaamde ‘stadsboerderijen’ behoorden daar ook toe. In de 20e eeuw (jaren 60) werden deze stadsboerderijen afgestoten omdat het bestaande boerenbedrijf niet meer rendabel was en het meeste handwerk door innovaties en mechanisatie werd vervangen. Op de plek van het ‘Spiekerhûs’ stond vroeger een aardappelschuur die behoorde bij de stadsboerderij erve 7. Na de veenafgraving werden de stadsboerderijen ook als een opleidingsplek gebruikt voor nieuwe economische groei, in plaats van veenafgraving op de akkers werden o.a. aardappelen en graan verbouwd, gedroogd en opgeslagen.

De huidige eigenaar heeft niet alleen de gedateerde stadsboerderij vervangen door een prachtige kasteelboerderij, maar ook de voormalige aardappelschuur, oftewel een Spieker is grondig verbouwd en is er een gebouw ontstaan, oftewel een hûs. De voormalige aardappelschuur, dat nu de naam Spiekerhûs draagt, heeft een nieuwe functie gekregen maar met hetzelfde beoogd doel als voorheen. Een ontmoetingsplek voor de toekomst, waar zoals vroeger kennis en innovatie een plek heeft gekregen en waarmee dan ook de historie van ‘de stadsboerderij’ toch terugkomt met ontmoetingen die het verschil gaan maken. Voor de makers van de toekomst.

’s Avonds stond een informatieve bijeenkomst van de gemeenteraad op de agenda waarin ik heb geprobeerd samen met een aantal raadsleden helder te krijgen wat belangrijk is om op te nemen in de cultuurnota waar we mee bezig zijn. Een zinvolle avond!

Donderdagmorgen was ik aanwezig bij Radio Westerwolde om iets te vertellen over de Voorzieningenwijzer. Juist in deze tijd is de Voorzieningenwijzer van heel groot belang.  Samen met Stichting Welzijn Westerwolde(SWW), moet dit voor meer financiële ruimte zorgen bij onze inwoners. Een adviesgesprek met een consulent van SWW geeft financieel inzicht en dus meer grip op geldzaken. Hierdoor ontstaan minder snel schulden. De consulent weet waar je als inwoner recht op hebt. Het is ontzettend jammer als je, soms door onwetendheid of schaamte, hiervan geen gebruik maakt.  Als je geldzorgen hebt is het moeilijk om de juiste weg te vinden, zeker door alle stress die de geldzorgen veroorzaakt. Het kan echt iedereen overkomen, dus vraag vooral om hulp als je er even niet meer uitkomt.  Daar zijn alle regelingen nou juist voor bedoeld. Wil je meer weten? Kijk dan ook even op www.devoorzieningenwijzer.nl  of www.datgeldtvoormij.nl

Vrijdag was een dag van stukken lezen en andere zaken afhandelen. ’s Avonds was er een netwerkbijeenkomst van de Industriekring Ter Apel. Van de leden was er ongeveer de helft aanwezig en dat is in deze tijd toch een prima opkomst! Vanuit de gemeente proberen we altijd om hier zowel ambtelijk als bestuurlijk aanwezig te zijn en informatie te geven over wat er speelt in Westerwolde, maar zeker ook om vragen te beantwoorden. Het was een mooie bijeenkomst waar veel zaken op tafel kwamen. Bij iedere vergadering is er één van de leden die de rol van gastheer vervult. Deze keer was dat Camping Moekesgat die in het ‘Beachhouse’ een fantastisch stamppotbuffet had gemaakt.  Met een goed gevulde maag gingen de leden later op de avond huiswaarts en het weekend in. Dank voor het gastvrije onthaal!

Ik wens iedereen een fijne (werk)week toe.

Groet,

Giny Luth