Beste inwoners,
Het was vandaag een spannende dag voor Westerwolde!
Vandaag 23 januari 2024 was voor onze gemeente een spannende dag. Niet alleen is er in de Eerste Kamer eindelijk gestemd over de zogenaamde spreidingswet, maar was er dan ook de gerechtelijke uitspraak van het kort geding dat door de gemeente Westerwolde is aangespannen tegen het COA. Beide zijn van wezenlijke invloed op de situatie in en om met name Ter Apel.
Spreidingswet
Er is veel verdeeldheid over de spreidingswet. Feit is dat Nederland (nog) veel instroom van vluchtelingen heeft. Zelf ben ik van mening dat mensen die moeten vluchten om veilig te kunnen zijn geholpen moeten worden. Met mensen die asiel aanvragen voor een betere economische reden heb ik meer moeite. Op deze instroom hebben wij als lokale politiek geen invloed. Vanzelfsprekend heb ik een mening over deze instroom maar daar ga ik niet over als lokale politicus. Dit wordt landelijk besloten.
In de afgelopen jaren is gebleken dat gemeenten (uitzonderingen en met name in onze eigen provincie daargelaten) over het algemeen weinig solidair zijn. Asielzoekers opvangen prima maar niet in onze gemeente. Gebleken is dat dit niet op vrijwillige basis geregeld kan worden. Nu ben ik in principe tegen dwang, maar wanneer het niet op vrijwillige basis kan, dan moet je wel dwang toepassen.
We zijn dankbaar met de (met name noordelijke) gemeenten die wel hun uiterste doen om de problemen in Ter Apel op te lossen.
Een paar tegenargumenten die worden genoemd zijn:
- We willen toch niet dat er overal overlast is zoals in Ter Apel? Klopt, maar het alternatief is dat de overlast hier dusdanig onevenredig is dat dit niet is vol te houden. En zolang dit het geval is, lijkt bestuurlijk Nederland niet welwillend te zijn om deze overlast door met name kansarme asielzoekers flink aan te pakken.
- Eerst moet de instroom omlaag zodat dit gespreid moet worden. Ik begrijp dat, maar als je een beetje realistisch bent weet je dat ook met een nieuw rechts kabinet de instroom pas na minimaal een jaar ingeperkt zal worden. En tot die tijd moet Ter Apel maar doormodderen? Voor mij geen optie.
Gaat de spreidingswet ons in Westerwolde dan helpen?
Deze spreidingswet gaat ons in Ter Apel zeker helpen al zullen de eerste effecten op zijn vroegst pas eind dit jaar zichtbaar worden. Dus op korte termijn is er weinig te verwachten. Maar het is een stap in de goede richting.
Kort geding
De gemeente Westerwolde heeft een kort geding aangespannen tegen de uitvoeringsorganisatie COA omdat deze zich stelselmatig niet aan afspraken houdt die vastgelegd zijn in een bestuursovereenkomst. Eén van de belangrijkste afspraken is dat er niet meer dan 2000 vluchtelingen zullen verblijven in het COA complex in Ter Apel. In de afgelopen paar jaar is wel gebleken dat dit wel erg vaak aan de orde is. Het COA blijft zich beroepen op overmacht maar dat kun je niet blijven aanvoeren. Wanneer er zo vaak sprake zou zijn van overmacht is dit eerder wanbeleid en wanbestuur.
Er zijn echter meer afspraken die niet worden nagekomen en dat alles heeft nadelige effecten op onze inwoners, ondernemers, maar zeker ook werknemers van het COA en vluchtelingen die werkelijk een veilige plek zoeken omdat het in hun thuisland niet mogelijk is.
Omdat het aanspreken van het COA geen effect lijkt te hebben heeft het gemeentebestuur de stap naar de rechter gezet.
Waarom dat een rechtszaak met het COA en niet tegen de staat? Als gemeente hebben we een bestuursovereenkomst met het COA en niet met de staat. Vandaar dat dit de stap is die de gemeente wel kan maken.
Maar het COA kan er toch niets aan doen dat er niet meer plekken beschikbaar zijn? Ten eerste is dat maar de vraag en ten tweede mag dat probleem nooit alleen op het bordje komen te liggen van Ter Apel. In Nederland is iedereen er als de kippen bij als er lusten zijn te verdelen (bijvoorbeeld Gronings gas) maar bij het verdelen van lasten is er niemand thuis. Zoals een groot deel van andere gemeenten nu zeggen: Niet ons probleem… zeggen wij als gemeente nu maar even: Niet ons probleem! Het is wat het is!
De uitspraak van de voorzieningenrechter waarin de gemeente in het gelijk is gesteld is wat mij betreft een stap in de goede richting. Het is middels deze uitspraak duidelijk dat het COA zich toch echt wel aan de gemaakte afspraken moet houden en dat zij zich niet meer kunnen beroepen op overmacht. Duidelijk!
Nogmaals een stap in de goede richting maar we zijn er nog lang niet. Nu doorrrrr!
Groet,
Marco Visscher
Fractievoorzitter Westerwolde