Beste inwoners,
Maandag begon de week met verschillende interne vergaderingen. Zoals iedere maandag ook het overleg over alles wat te maken heeft met de Participatiewet. We spraken onder andere over de schuldhulpverlening die voor de inwoners van onze gemeente wordt uitgevoerd door het GKB (Gemeentelijke Kredietbank). De gemeente heeft met de GKB een uitvoeringsovereenkomst die jaarlijks wordt verlengd en het voorstel tot verlenging voor 2024 lag nu voor. De cliënten van Westerwolde worden dus ook komend jaar, indien nodig, weer begeleid en geholpen door de GKB. Helaas is de GKB nog steeds een noodzakelijke dienstverlening…
Dinsdag, zoals gebruikelijk onze collegevergadering waarin we onder andere spraken over het Strategisch Vastgoedplan. Natuurlijk was dinsdag 23 januari voor onze gemeente ook een spannende dag. Er werd in de Eerste Kamer gestemd over de Spreidingswet die moet helpen om de druk op Ter Apel te verminderen. Ik begrijp heel goed dat dat veel mensen aanhikken tegen deze ‘dwangwet’, maar de eerlijkheid is wel dat, op een handjevol gemeenten na, de rest van Nederland ziende blind en horende doof was en is voor alles wat er in Ter Apel gebeurt. Als de gemeenten, die nu zo hard roepen dat ze deze wet niet willen, eerder een helpende hand hadden toegestoken was de wet waarschijnlijk niet nodig geweest.
Dat er aan de instroom iets moet gebeuren is een breed gedragen opvatting, maar ook dat lost op dit moment het probleem niet op. Wel chapeau voor de gedrevenheid en kennis waarmee de staatssecretaris ‘zijn’ wet heeft verdedigd met het resultaat dat de meerderheid in de Eerste Kamer voor de wet heeft gestemd.
In het kort geding, dat onze gemeente tegen het COA had aangespannen, werden we door de rechter in het gelijk gesteld. Het is bijzonder en wellicht onwenselijk dat de ene overheid de andere overheid, althans de uitvoeringsinstantie, voor de rechter daagt, maar als er afspraak na afspraak wordt geschonden, dan heb je, als gemeente, weinig andere mogelijkheden meer.
Woensdagochtend stond er een 60-jarig huwelijk in mijn agenda. Deze keer was ik te gast bij het bruidspaar Deuring in Ter Apel dat hun diamanten huwelijk vierde. Op mijn vraag of ze de brief van de Koning al hadden gekregen, keken ze mij vol ongeloof aan… denkend dat ik een grap maakte. Toen even later de postbode een stapel kaarten bracht was men heel blij verrast dat daar toch inderdaad deze bedoelde brief tussen zat, maar ook zelfs een brief van de Commissaris van de Koning! De spreekwoordelijke kers op de taart! Ik kon het niet laten om even een foto te maken van het moment dat de brief werd gelezen en doorgegeven aan de bruid. De ondertiteling van deze foto eigenlijk moet zijn..’Loat mie dei braif ook es even lezen!’.
De foto ‘voor de krant’ kon alleen maar doorgaan als deze buiten werd genomen bij de tractor die buiten klaar stond. (Met dank aan de fotograaf Paul Abrahams) En dat is ook niet zo raar als je je hele werkzame leven landbouwer bent geweest. Wat een leuk bruidspaar en inderdaad een toepasselijke foto voor de, nog steeds door de heer Deuling gebruikte, tractor.
Woensdagmiddag bezocht ik de eigenaresse van Sweet Sunset. Deze lunchroom is gevestigd in het centrumvoorzieningengebouw ‘De Barlage’ in Vlagtwedde. We hopen dat, over niet al te lange tijd, zich nog meer ondernemers daar gaan vestigen om er zo een bruisende plek van te maken. Dan ziet alles er wellicht in het nieuwe zomerseizoen heel anders uit!
Donderdagavond bezocht ik de nieuwjaarsbijeenkomst van de Ondernemersvereniging Vlagtwedde bij De Sultan in Vlagtwedde. Met bijna 30 ondernemers een mooie opkomst! Er was door Gert Huttinga een pittige ‘pub quiz’ in elkaar gezet en ik moet bekennen dat ‘mijn’ team Henk (Je weet wel…die van Blokker..) niet echt bovenaan is geëindigd. Henk heeft derhalve vrijdag de hele dag onder de toonbank doorgebracht… Maar verder was het een prima ondernemersbijeenkomst. Avonden als deze zijn belangrijk voor de verbinding en als gemeente heel zinvol om bij aanwezig te zijn.
Vrijdag de eerste ledenvergadering van dit jaar van de Industriekring Ter Apel. Deze vond plaats in het Spiekerhûs in Ter Apel (prachtige locatie) en ook hier waren bijna alle leden aanwezig. Ontzettend fijn dat er ook weer een aantal nieuwe leden werden verwelkomd! Tal van onderwerpen kwamen voorbij zoals de Nedersaksenlijn. Een hele belangrijke treinverbinding voor Groningen, Drenthe, Overijssel en grensoverschrijdend ook voor Munster-Osnabrück in Duitsland. Ik ben ervan overtuigd dat deze, voor Noord-Nederland en Duitsland, zo belangrijke treinverbinding er gaat komen… met natuurlijk ‘Station Ter Apel’! Onze jonge inwoners kunnen dan vanuit Ter Apel in korte tijd naar Groningen reizen voor hun studie. Complimenten voor Melle Mulder en zijn dochter die zich al jarenlang inzetten voor het realiseren van deze spoorlijn.
Ik kijk uit naar het momoment (ook al duurt het nog even) dat we op ‘Station Ter Apel’ staan te wachten op de Nedersaksenlijn om te reizen naar de Achterhoek, Duitsland of Groningen.
Bij de vergaderingen van de Industriekring zijn we als gemeente, als het kan, aanwezig om de ondernemers kort bij te praten over alles wat er in onze gemeente speelt en Ter Apel raakt.
En dan begint het weekend. Voor nu wens ik al mijn lezers een fijne (werk) week toe waarin we alweer de mand februari gaan aantikken.
Groet,
Giny Luth