Beste inwoners,


Vrijdag was ik uitgenodigd door het Comité Westerwolde van de Open Monumentendag om de opening te doen. Het Comité Westerwolde zorgde voor een mooie programma en sprekers die het onderwerp raken. Het thema dit jaar is ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’. Een breed thema en het comité had dit jaar gekozen om de opening te doen in Veelerveen bij een brug die symbool staat voor dit thema.



De iconische ‘Noabers Badde’, die gezien de vorm ook wel de Mercedesbrug wordt genoemd. ‘Noabers Badde’ is in 1989 gebouwd en verbindt de oevers van het Mussel-Aa-kanaal en het Ruiten-Aa-kanaal. De brug is belangrijk omdat deze ook de west- en oostzijde van het Ruiten-Aa-Kanaal met elkaar verbindt waardoor de bewoners niet helemaal om hoeven te lopen naar de vaste bruggen.


Noabers Badde…. We weten natuurlijk allemaal dat ‘noabers’ staat voor buren. De Badde… Badde betekent oorspronkelijk in het oud Gronings/Fries PLANK. Een badde was een brug waarvan de dwarsplanken, de badden, in de winter werden verwijderd omdat de wegen dan slecht begaanbaar waren. De badden werden dan droog opgeslagen en in het voorjaar opnieuw geplaatst. Zo kon men het hout sparen waardoor de brug langer meeging.


Noabers Badde is een opvallende verschijning en een brug die meer is dan alleen een verbinding over water. Ze symboliseert de verbinding tussen verleden en toekomst, tussen mensen en landschap, tussen ons erfgoed en onze identiteit als inwoners van Westerwolde.


Het thema van de Open Monumentendagen dit jaar, ‘erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’, sluit naadloos aan bij deze plek.

De routes lenen zich heel goed voor het maken van mooie wandelingen die dan vervolgens ook weer zorgen voor verbinding. Het wandelen, een activiteit die in de afgelopen jaren een enorme boost heeft gekregen, is daar een mooi voorbeeld van.



Door te wandelen in Westerwolde ontdekken we de schoonheid van ons landschap, leren we meer over onze geschiedenis en komen we in contact met elkaar.


In dat verband was het bestuur van de Stichting Wandelen in Westerwolde uitgenodigd om te vertellen over hun werkzaamheden. Fantastisch om te luisteren naar dat enthousiaste verhaal over meer dan 100 vrijwilligers die zorgen dat al die 40 (!) mooie routes in Westerwolde worden onderhouden en gecontroleerd. Maar ook de routes worden aangepast, nieuwe routes worden ontwikkeld, activiteiten worden georganiseerd en het wandelen in Westerwolde wordt gepromoot.


De Stichting Wandelen in Westerwolde doet het toch allemaal maar ‘even’.  Dat realiseren we ons niet als we door Westerwolde wandelen.  Deze Stichting  is ooit op initiatief van de dorpsraad Wedde ontstaan in 1998 als ‘Regionale Wandelstructuur Westerwolde’.


Toen beheerden ze 27 wandelpaden en dat was toen al 190 km! Vanaf 2012 is het een stichting geworden met… 40 wandelpaden (!!)  van totaal ruim 500 kilometer in de gemeenten Westerwolde en Stadskanaal. Ze beheren onder meer ook het Westerwoldepad en de wandelroutes van Staatsbosbeheer.

Dat ‘beheer’ behelst veel meer dan wij denken. De routes worden gecontroleerd op toegankelijkheid en wegbewijzering, de paden worden toegankelijk gehouden, de routes worden indien nodig aangepast of omgeleid, de versnippering van regionale activiteiten wordt tegen gegaan. Maar daarnaast wordt het Wandelen in Westerwolde op de kaart gezet!


Diepe buiging voor al die vrijwilligers die zorg dat de toeristen die ons prachtige gebied bezoeken ook echt de allermooiste plekken kunnen zien! En in het kader van de Open monumentendag: in Westerwolde openen dit weekend 28 prachtige monumenten hun deuren! Maar ook buiten deze dagen om is het echt de moeite waard om langs te komen!


Dit weekend kunnen jullie nog genieten van al die mooie monumenten die open zijn en waar je misschien nooit aan hebt gedacht om die te bezoeken.

Om die reden plaats ik nu al mijn blog, zodat jullie nog twee dagen de tijd hebben om al die mooie plekken te zien!  Ga vooral op ontdekkingstocht door Westerwolde, bezoek de monumenten of wandel door het landschap en laat je inspireren door alle verhalen!  In dat geval wens ik jullie heel veel plezier!


Groet,

Giny Luth

 

 

𝑭𝒐𝒕𝒐’𝒔 𝑱𝒂𝒏 𝑮𝒍𝒂𝒛𝒆𝒏𝒃𝒖𝒓𝒈