Beste inwoners,

Afgelopen woensdag hadden we, als raad, onze laatste geplande openbare vergadering voor 2024. De agenda was overvol met in totaal 25 agendapunten.

Een vast agenda onderdeel van de raadsvergadering is dat de burgemeester ons bij praat over de ontwikkelingen rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Deze keer kon er worden gemeld dat het aantal incidenten in en rond Ter Apel gerelateerd aan het aanmeldcentrum de laatste weken lijkt af te nemen. Dit is mogelijk te relateren aan een kleine aantal aanmeldingen.  Daar zijn we natuurlijk blij mee maar dat neemt niet weg dat ieder incident er één te veel is. Verder werd er aangekondigd dat minister Faber waarschijnlijk in februari onze gemeente en Ter Apel zal bezoeken.

De cultuurnota werd, op voorstel van het college, van de agenda gehaald. Dit omdat tijdens de bespreking in de raadscommissie bleek dat de voorliggende nota te veel verschilt met de verwachtingen van de raad. De nota zal worden herschreven en op een later moment opnieuw aan de raad ter vaststelling worden aangeboden.

De woonvisie voor 2025-2029 werd besproken en aangenomen. De woonvisie regelt de mogelijkheden voor woningbouw binnen onze gemeente. In de visie staat o.a. wat waar mag  worden gebouwd en hoe gaan we om met de verschillende aanvragen.  Als Gemeentebelangen zijn we blij met de nieuwe woonvisie. De mogelijkheden zijn een stuk ruimer dan in de oude woonvisie en ook de ambitie ligt veel hoger dan voorheen. Dit is wat wij al jaren willen. Meer mogelijkheden voor woningbouw is goed voor de hele gemeenten en zorgt voor een betere leefbaarheid in onze dorpen. Als er een goede evenwichtige verdeling in de verschillende categorieën woningen is dan blijft de dynamiek in de dorpen bestaan en kan iedereen een plek vinden.

Dan waren er een paar agendapunten waar bij verordeningen moesten worden aan gepast om ze in lijn te brengen met de overige Nederlandse gemeenten of om dat er een wetswijziging heeft plaats gevonden. Eigenlijk formaliteiten dus.

Voor ‘Nij Begun’ (een ondersteuningsprogramma van het rijk ter compensatie van de bevingsschade en bedoeld om de sociale en economische verschillen in Nederland te verkleinen) zijn een aantal doelen economische opgesteld deze werden ter consultatie aan de raad aangeboden. Ecologisch alternatief diende hierop nog een amendement is om alsnog een zienswijze in te dienen. Deze werd weggestemd. Hierdoor is het voorstel ongewijzigd aangenomen en gaat de raad van Westerwolde geen zienswijze indienen.

Ook de gemeenschappelijke regeling voor Nij Begun moest worden aangepast omdat er nu drie gemeenten uit Drenthe mee doen. Dit werd uiteraard ook zonder tegenspraak goedgekeurd.

Toen volgden de jaarlijks terugkerende onderdelen van de december vergadering, de financiën.

Als eerste de aanpassingen van de jaarlijkse toelage die we van uit het rijk krijgen om ons werk als gemeente te kunnen uitvoeren. Het betrof een aantal verschuivingen in het budget. Over de grote lijn kunnen we zien dat er tot 2028 geen tekort wordt verwacht. Dit is natuurlijk een fijn vooruitzicht waar we blij mee zijn.

Ook het volgende agenda punt, de zogenaamde december bijstelling van de begroting voor 2024 gaf geen aanleiding voor vragen. De voorgestelde aanpassingen zijn volgens eerder gemaakte afspraken en werden dus akkoord bevonden.

Dan de belastingtarieven en de leges voor 2025. Als eerste de onroerendzaakbelasting. Deze wordt door veel gemeenten gebruikt om de begroting sluiten te krijgen. In Westerwolde hebben we afgesproken dat deze niet meer dan de inflatie mag stijgen per jaar. Dit jaar zal dit ongeveer de helft van de inflatie bedragen wat natuurlijk positief is. We zijn hier als Gemeentebelangen dan ook heel blij mee dat de lasten voor onze inwoners niet meer worden verhoogd dan strikt noodzakelijk is.

Voor de afvalstoffenheffing is afgesproken dat deze kosten dekkend moet zijn. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden in onze gemeente, uitgaande van 15 ledigingen restafval per jaar, hier 2.8% (ca € 10) meer voor betaald in 2025 dan in 2024. Zo ook de rioolheffing.

De leges verordening was voor GroenLinks nog aanleiding voor twijfel maar deze werd door de overige aanwezigen niet gesteund.

Als laatste volgden nog een 4-tal moties. Als eerste een motie ingediend door Lijst Hemmen, de VVD en PVV. Dit was een Motie ‘On hold zetten handhavingsactiviteiten permanente bewoning van recreatiewoningen’. In maart 2022 is door de raad besloten om actief te gaan handhaven op permanente bewoning van recreatiewoningen. Met uitzondering van een aantal aangewezen woningen is dit niet toegestaan. Gemeentebelangen is hier ook volmondig voorstander van.

Er zijn echter vragen gerezen bij de werkwijze van handhaving. Hierover zijn vragen gesteld aan het college, maar deze zijn tot op heden niet beantwoord. Om te voorkomen dat er voor de raad en de bewoners van de woningen onwenselijke of onjuiste beslissingen genomen worden deze motie. Deze motie roept op om tot eind februari 2025 geen dwangmiddelen in te zetten ter handhaving. Gemeentebelangen heeft in de vergadering deze motie gesteund maar wel duidelijk gemaakt dat voor ons dit geen afstel van handhaving betreft.

Iedereen weet dat deze woningen zonder ontheffing niet permanent mogen worden bewoond en dat er dus op enig moment een sanctie kan volgen als men dit toch doet. Motie werd aangenomen in afwachting van de beantwoording door het college.

Als tweede kwam een motie ingediend door Gemeentebelangen samen met PvdA aan de orde. Het was een motie die opriep toto het aanpassen van de verordening op de raadscommissie. Op dit moment kunnen slechts personen die bij de gemeenteraadsverkiezingen op de kieslijst hebben gestaan worden benoemd tot plaatsvervangend lid van de raadscommissie van Westerwolde. In sommige gevallen is het wenslijk dat nieuwe leden/kandidaten kennis kunnen maken met de lokale politiek en enige ervaring op te doen door al een tijdje mee te draaien als commissie lid. Op basis van de Gemeentewet is dit wettelijk toegestaan. Deze motie werd aangenomen.

Een motie tot intensievere samenwerking met Duitse buurgemeenten werd ook aangenomen.

De laatste motie over stopzetten van bouwontwikkelingen in Blijham werd door het PvdA weer teruggetrokken.

Daarmee werd de laatste raadsvergadering nog net voor 23.00 uur beëindigd. Wij wensen jullie allemaal fijne kerstdagen en een gezond 2025 toe!

Namens de fractie Gemeentebelangen Westerwolde,

Ronald Koskamp