Blog van de fractievoorzitter.
Beste inwoners,
Deze week geen blog van de wethouder maar een blog van mij over de laatste ontwikkelingen rondom Ter Apel Als fractievoorzitter is het goed om jullie zo nu en dan ook eens op de hoogte te houden van allerlei zaken die spelen.
Zoals jullie weten is helaas onze burgemeester Velema een tijdje uit de running door ziekte. Wij wensen hem bij deze van harte beterschap. Naar aanleiding hiervan hebben we vorige week, als fractievoorzitters van Westerwolde, gesproken met de Commissaris van de Koning van de provincie Groningen, de heer Paas. De Commissaris van de Koning heeft de bevoegdheid een waarnemend burgemeester te benoemen bij langdurig uitvallen van een burgemeester.
De heer Paas heeft een “oude” bekende van Westerwolde benaderd om deze waarneming op zich te nemen. Het gaat zoals jullie wellicht al weten, om de heer Leendert Klaassen. Burgemeester Klaassens was in 2018, bij de start van de gemeente Westerwolde, al waarnemend burgemeester en kent dus de gemeente, de gemeentelijke organisatie, de meeste college- en raadsleden en is goed op de hoogte van vrijwel alle dossiers die in deze gemeente spelen.
Daarnaast heeft hij ontzettend veel bestuurlijke ervaring en een enorm netwerk, ook in Den Haag. Kortom; voor ons als gemeente, zeker op dit moment, een ideale waarnemer voor burgemeester Velema. Wij zijn dus blij dat juist hij deze taak op zich wilde nemen. Dit is goed voor onze gemeente en geeft burgemeester Velema alle tijd om aan zijn herstel te werken. De gemeente is in goede handen.
Afgelopen maandag begon de heer Klaasen als waarnemend burgemeester en vrijwel direct werd hij geconfronteerd met alweer een grote tegenslag in het asieldossier. Na een gerechtelijke uitspraak is besloten de PBL (Proces Beschikbaarheid Locatie) op pauze te zetten. De PBL is bedoeld voor kansarme asielzoekers welke veruit voor het meeste overlast zorgen in en om ons dorp. Deze kansarme asielzoekers krijgen dan een hele snelle procedure en moeten 22 uur per dag beschikbaar zijn, en dus op de locatie blijven. In de praktijk blijkt dat deze PBL succesvol is en dat circa 90% van deze groep dit niet leuk vindt en voortijdig afziet van de asielprocedure. De heer Klaasen heeft naar aanleiding van dit bericht direct contact opgenomen met staatssecretaris Van der Burg en zit ook volgende week al met hem aan tafel.
Foto’s © Gemeentebelangen Westerwolde
Al jaren weten we dat het COA stelselmatig gemaakte afspraken niet nakomt en al in 2021 hebben wij al aangegeven dat het COA een onbetrouwbare partner is om precies deze reden. Ondanks een doorlopen mediation traject, waarbij het helaas nog niet tot een nieuwe bestuursovereenkomst is gekomen, en een gewonnen rechtszaak blijft het COA zijn afspraken niet nakomen. Nu de bezetting in Ter Apel beneden de 2000 moet blijven van de rechter, gaat het COA goochelen met de bezettingscijfers. De belofte om de PBL voor eind januari 2024 naar 100 plekken te krijgen wordt eveneens niet nagekomen. Alle kansarme asielzoekers die niet in de PBL geplaatst kunnen worden in Ter Apel zouden op andere plaatsen buiten onze gemeente worden opgevangen… Ook deze afspraak is niet nagekomen. Allemaal toezeggingen die niet worden uitgevoerd. Kortom het COA blijft zijn best doen om een onbetrouwbare partner te blijven. Onbegrijpelijk.
Wel even erg belangrijk om te benadrukken dat de medewerkers van het COA ontzettend hun best doen om vluchtelingen een humane opvang te bieden, ondanks de enorme werkdruk vanwege al lange tijd een overvolle opvang locatie. Een prestatie waar ik diep respect voor heb.
En dan is het woensdag en hebben we een raadscommissievergadering. Tijdens deze vergadering twee insprekers.
De eerste inspreker spreekt namens een groep bewoners van de Rundezoom in Ter Apel. Zij lopen vast in de traagheid in het project “Rundezoom Fase II”. Een project dat inmiddels alweer een hele tijd loopt en waar door verschillende procedures en traagheid daarom grote frustraties oplevert. En wat mij betreft hebben deze inwoners gewoon gelijk. Onze wethouder ruimtelijke ordening heeft aangegeven hiermee aan de slag te zijn en dat er zo spoedig mogelijk naar oplossingen gezocht gaat worden.
De tweede inspreker spreekt namens het “Platvorm Ter Apel”. Nu is mij na jaren nog steeds niet duidelijk wie of wat “Platvorm Ter Apel” is en wie en hoeveel mensen deze vertegenwoordigt. Nergens is deze groep geregistreerd en dat maakt het nogal onduidelijk. Maar goed. De inspreker van “Platvorm Ter Apel” gaf een heel relaas, hetgeen neerkwam op de aantijging dat de gemeente en de raadsleden niets doen om de overlast te laten verdwijnen. Een weinig respectvol relaas maar dat moet je dan als volksvertegenwoordiger dan maar accepteren lijkt het. Ik begrijp het gevoel van onmacht en frustratie want die hebben wij zelf natuurlijk ook. Ook mijn gezin, mijn familie en vrienden worden dagelijks geconfronteerd met de overlast in en om Ter Apel. Maar wanneer je nu nog steeds denkt dat de gemeente dit kan oplossen heb je blijkbaar geen idee waar de bevoegdheden liggen en begrijp je niet hoe dit werkt (of juist niet werkt) in dit land. De oplossing moet echt vanuit Den Haag komen en zolang men zich in Den Haag meer zorgen maakt om de stemmen die men als partij binnen kan halen (politiek gewin dus) en niet om het daadkrachtig aanpakken van problemen zal dit blijven zoals het is vrees ik. Gelukkig ziet een overgrote meerderheid van de inwoners in en om Ter Apel wel hoe wij als college en raadsleden onze stinkende best doen en dat juist Den Haag, maar ook het COA ons keer op keer in de steek laat.
Verder op de agenda van de raadscommissievergadering diverse wijzigingsvoorstellen voor bestemmingsplannen om het bouwen en splitsen van woningen mogelijk te maken. Goed dat we eindelijk stappen maken naar meer woningen.
Volgende week weer de blog van de wethouder.
Groet,
Marco Visscher
Fractievoorzitter Gemeentebelangen Westerwolde