Beste inwoners,

In verband met de afwezigheid van Giny Luth een stukje vanuit de fractie. We wensen Giny ook van af deze plaats beterschap en hopen dat ze snel weer op de been zal zijn zodat ze u als lezer weer op de hoogte kan houden van haar bezigheden voor de gemeente.


Deze week stond voor de gemeenteraad in het teken van de financiële vergadering waarin de begroting voor komend jaar wordt vast gesteld. Door sommigen ook wel de belangrijkste vergadering van het jaar genoemd.



Met het aanbieden van de begroting aan de raad laat het college zien waar zij het komend jaar de accenten wil leggen en hoe zij denken dat het een en ander betaald kan worden. Het moge duidelijk zijn dat niet alles kan zoals we wel zouden willen en niet alles kan tegelijker tijd.

Van de totale begroting is eigenlijk maar een klein deel waar mee het college kan schuiven en dus verschillen kan aanbrengen. Meer dan 90 procent van de totale begroting gaat op aan wettelijke verplichtingen en lonen. Hierbij moet u denken aan onderwijs en bijbehorende huisvesting maar ook vergunning verlening en registraties zoals geboorten, trouwen en overlijden. Maar ook de brandweerzorg en de gemeentelijke buitendienst die dagelijks voor onze gemeente in touw zijn.

Het grootste deel van de inkomsten komt van uit het rijk naar ons toe de rest komt uit leges en gemeentelijke belastingen. De leges en gemeentelijke belastingen worden altijd in de laatste vergadering voor het nieuwe jaar vastgesteld.


We hebben in Westerwolde de afspraak gemaakt dat de belastingen niet meer dan de inflatie zullen stijgen. Dit jaar heeft het college in de begroting opgenomen dat de WOZ belasting ongeveer vijf procent zal worden verhoogd terwijl de inflatie bijna dubbel zo hoog is. Dit betekend dat er dus een bespring van vijf procent op de kosten moet worden gemaakt om toch een sluitende begroting te kunnen presenteren. Vijf procent op een begroting van meer dan 110 miljoen dat is best knap!


Ook de meerjarenbegroting laat voor 2025 nog een positief saldo zien. Daarna lijkt het minder gunstig of zelfs slecht. Te korten van enkele miljoenen per jaar zoals we er nu tegen aan kijken. Dit kan echter nog veranderen als de nieuw te verkiezen regering ander beleid gaat voeren. De huidige tweede kamer heeft al enkel moties aangenomen die het tij enigszins lijken te keren, maar dit moet eerst nog werkelijkheid worden voor dat we ons rijk kunnen rekenen.


Ondertussen kunnen we als gemeente natuurlijk niet achterover gaan zitten en maar zien wat er op ons afkomt, we moeten ons eigen huishoudboekje in de gaten blijven houden en verder vooruit kijken dan onze neus lang is. Grote uitgaven de komende jaren die we goed moeten plannen en overwegen wat we ermee doen zijn ons gebouwen beheer en onderhoud openbare ruimte.


We hebben in onze gemeente heel veel gebouwen in beheer bij de gemeente (meer dan 110 gebouwen) en vanwege de uitgestrektheid veel wegen, bruggen en waterwegen.

Voor de gebouwen wordt gewerkt aan een strategisch vastgoed plan waar bij kritisch gekeken gaat worden naar alle gebouwen, de staat van onderhoud maar ook de functie en het gebruik. Hierbij streven we ernaar om alle gebruikers een ruimte te bieden in een duurzaam en geschikt gebouw. Maar toch willen we het aantal gebouwen in eigendom van de gemeente terug brengen om zo met elkaar de lasten te kunnen blijven dragen zonder dat de gemeentelijke belastingen te veel omhoog moeten.

Voor de vele wegen, bruggen, waterwegen en overige openbare ruimte komt volgend jaar een raming van het onderhoud met bijbehorende kosten van het college naar de raad. Veel bruggen en wegen hebbende komende jaren groot onderhoud nodig van wege hun leeftijd en daar mee de staat van dienst. We kijken met spanning uit naar dit overzicht en hoe we hier met elkaar een passende regeling en onderhoudsplanning van kunnen maken.


De aanwezige partijen hebben afgelopen woensdag de begroting voor 2024 zonder veel aanmerkingen vastgesteld. Ecologisch alternatief had het graag wat groener gezien met meer aandacht voor de natuur om de mensheid heen en stemde als enig aanwezige partij tegen.


Zoals helaas dagelijks, speelde er afgelopen week ook weer het nodige in en rondom het COA complex in Ter Apel. We weten dat het de afgelopen weken weer lastig is voor het COA om het aantal aanmeldingen aan de poort allemaal een plek te geven in een centrum ergens in Nederland en dat daarmee de druk op Ter Apel weer erg hoog is. In de media wordt melding gemaakt van een aantal incidenten waarbij vluchtelingen zijn aangehouden door burger teams. Zowel in Weerdinge als ook in Ter Apel.


We wachten met smart op een brief vanuit Den Haag over het hoe en vooral wanneer de aangekondigde maatregelen, door de staatsecretaris, zullen worden ingezet. Komende week zal er duidelijkheid moeten komen zo is ons toegezegd. Helaas moeten we hierbij opmerken dat er in de voorbije jaren al zoveel is toegezegd en dat er ook tal van toezeggingen weinig of niets hebben gebracht voor Ter Apel en omgeving. Het is helaas de enige hoop die we kunnen hebben als gemeente inclusief haar burgemeester en raad.


Nu Sint Maarten weer achter de rug is, komt 5 december weer in beeld. Voor de kleinsten onder ons weer een spannende periode, met voor sommigen hoge verwachtingen en grote wensenlijsten. Voor anderen helaas weer de dilemma’s hoe hier binnen zijn of haar mogelijkheden een passende invulling aan te geven.


Komende woensdag staat voor ons alweer de volgende vergadering op de agenda, een commissie vergadering waarin we met elkaar gaan praten over onder andere de leges en de gemeentelijke belastingen maar ook de plaatselijke verordening wat mag wel en niet, het handboek voor de vergunning verlening. Het belooft weer een interessante vergadering te worden. De volledige agenda is te vinden op de website van de gemeente.

 

Groet,

Ronald Koskamp