Beste inwoners,

Maandagmiddag vond er een informatiesessie plaats over de Economische Agenda van Nij Begun in het stadhuis van Groningen. De kwartiermaker wilde de stuurgroep graag de gelegenheid bieden om bijgepraat te worden (door de initiatiefnemers) over de haalbaarheid van het opzetten van een AI-fabriek in Groningen. Dit initiatief wordt ondersteund door zowel de Nederlandse overheid als de Europese Commissie. Het plan is om een supercomputer in onze provincie te realiseren.

AI, de afkorting van kunstmatige intelligentie (in het Engels: Artificial Intelligence), betekent dat een computer taken kan leren en uitvoeren zoals een mens, bijvoorbeeld het herkennen van foto’s, het schrijven van teksten en nog veel meer. AI leert van informatie (data) en hoe meer data er beschikbaar is, hoe slimmer het systeem wordt. Een AI-fabriek is een plek waar mensen en computers samenwerken om AI te ontwikkelen en toe te passen.  

Het doel is om bedrijven, scholen, ziekenhuizen en de overheid te helpen slimme technologieën te maken en te gebruiken, zodat ze minder afhankelijk worden van grote buitenlandse techbedrijven, zoals die in de Verenigde Staten of China. Groningen wordt gezien als een geschikte locatie, vanwege de aanwezige kennis en het streven in de regio om te groeien in technologie en innovatie. Voor onze regio zou de komst van zo’n fabriek een enorme positieve ontwikkeling zijn. Meer informatie over de AI Factory vind je hier.

Woensdagavond vond er een raadscommissievergadering plaats. Naast de verschillende besproken onderwerpen (die door tijdsgebrek niet allemaal aan bod kwamen), was er gelukkig nog aandacht voor het feit dat onze gemeentesecretaris, Harby Scheper, alvast afscheid nam van de gemeenteraad. Harby gaat met vervroegd pensioen en als college verliezen we een zeer ervaren secretaris. Het afscheid van het college zal op een later moment plaatsvinden. De voorzitter van de raadscommissie overhandigde Harby, namens de gemeenteraad, een mooi cadeau.

Donderdagmiddag bezocht ik, samen met ambtelijke ondersteuning en een delegatie van ondernemers uit Ter Apel, Minister Faber van Asiel & Migratie in Den Haag. Het onderwerp van gesprek was uiteraard de problematiek en de overlast voor de ondernemers. Ons doel was om te bewerkstelligen dat er één loket komt voor de schadeafhandeling voor ondernemers.

De overlast bestaat al jaren, waardoor we enigszins sceptisch zijn over de mogelijkheid van afdoende oplossingen. De minister ontving ons vriendelijk en we kregen de indruk dat ze zich wil inzetten voor de ondernemers in Ter Apel. We wachten het af. Telkens wanneer we denken dat er een oplossing komt, valt het toch weer tegen. Maar laten we deze minister eerst nog het voordeel van de twijfel geven.

Aansluitend hadden we nog een gesprek met een aantal Tweede Kamerleden. Dit gesprek stemde ons hoopvol. Wordt vervolgd…

Vrijdagavond was er de vergadering van de Industriekring in Ter Apel, waar zo’n 30 ondernemers aanwezig waren — een behoorlijke opkomst dus. De agenda was overzichtelijk, waarbij een vast onderdeel altijd het ‘Nieuws vanuit de gemeente’ is.

Ook Pieter Kuizenga van Groningen Werkt Slim was aanwezig. Dit is het energieloket voor MKB-ondernemers in de provincie Groningen biedt ondersteuning bij verduurzaming. Naast individuele begeleiding richt Groningen Werkt Slim zich ook op het collectief verduurzamen van bedrijventerreinen. Dit initiatief komt voort uit het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) van de Rijksoverheid, uitgevoerd in samenwerking met de provincie Groningen en lokale gemeenten.

Ondernemers die willen starten met verduurzamen, kunnen via Groningen Werkt Slim een gratis adviesgesprek aanvragen. Pieter Kuizenga, die aanjager is voor de gemeente Westerwolde, is bereikbaar via telefoon op 06 – 47 01 33 68 of per e-mail op pieter.k@groningenwerktslim.nl.

En dan is het alweer weekend. Voor nu wens ik al mijn lezers een fijne (werk)week toe!

Groet,

Giny Luth

Wethouder