Beste inwoners,
Bij absentie van wethouder Luth deze keer een blog van wethouder Van der Goot over het wel en wee in onze gemeente.
Een open deur, maar het aanmeldcentrum in Ter Apel is nog steeds onze grootste zorg als het gaat over datgene waar de inwoners van Ter Apel, de raad en het college van de gemeente mee bezig zijn. Vooral de burgemeester steekt veel tijd en energie in de problematiek rond Ter Apel en dit binnen de mogelijkheden die hem en ons ten dienste staan.
In onze samenleving is plaats voor vluchtelingen, met andere woorden, voor iemand die zijn of haar land ontvlucht vanwege gegronde vrees voor vervolging. Redenen voor vervolging kunnen ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of behoren tot een bepaalde sociale groep zijn. Ook een oorlog kan een reden voor een asielaanvraag zijn. De discussie gaat dus niet zozeer over deze groepen mensen maar naar mijn mening over vreemdelingen. En dan moeten we weten dat vreemdelingen personen zijn die geen wettig ingezetene van een staat zijn waar ze verblijven. In de oudheid werden vreemdelingen vaak beschouwd als criminelen. Echter in het Romeinse recht verschafte het ius gentium (recht der volken) basis aan het principe dat ook vreemdelingen rechten hadden.
Beide groepen kunnen dus asiel aanvragen maar alleen vluchtelingen die als zodanig worden erkend krijgen een asielvergunning. En daar ontstaan naar mijn mening de problemen omdat vreemdelingen de asielprocedure vervuilen. De vreemdeling komt (meestal)zonder identiteitsbewijs of ander document waar zijn identiteit (lees land van herkomst) uit blijkt. Dat bemoeilijkt de vaststelling van de identiteit omdat de vreemdeling op zijn woord geloofd moet worden. En juist deze groep van vooral jonge mannen zijn de probleem veroorzakers in Ter Apel en omstreken maar ook in Budel. Deze mensen weten dat ze bijna kansloos zijn voor een asielvergunning. Met andere woorden ze hebben niks te verliezen en gedragen zich vaak ook als zodanig. Wat dat betreft doen ze de beschouwing van vreemdelingen in de oudheid “eer” aan.
Door vluchtelingen van vreemdelingen te onderscheiden en dit ook als zodanig te benoemen maakt het vraagstuk wat overzichtelijker en duidelijker. Want dan is het niet de vraag wat doen we met vluchtelingen maar wat doen we met vreemdelingen. Mensen die dus niet wettig ingezetene van Nederland zijn en dit ook niet worden op grond van asielverdragen.
Deze groep mensen wil je zo snel mogelijk kwijt uit je samenleving omdat ze niet bijdragen aan de leefbaarheid in ons land. Of om met de meeste landelijke politie partijen te spreken ze dragen niet bij aan onze bestaanszekerheid. Ze lossen de wooncrisis niet op en ze ondermijnen een goed bestuur. En dit laatste punt is ook in onze eigen gemeente onderwerp van discussie. En dat is jammer en ook niet terecht maar daarover later meer.
Er zijn uiteraard ook veel positieve kanten van onze gemeente te benoemen of zoals velen zeggen alleen maar. Alleen dat komt niet in het nieuws omdat Ter Apel model staat voor het asielbeleid in Nederland en daardoor een negatieve uitstraling heeft op onze gemeente en Ter Apel in het bijzonder. Doen we daar iets aan. We proberen het. Zo mocht ik 21 november j.l in het Spiekerhuis in Ter Apel een toeristische avond openen waarbij een prachtig promotiefilmpje van Westerwolde in première ging. De avond werd goed bezocht ook door mensen van buiten Westerwolde. Mooi om onze gemeente op een positieve manier te belichten.
Henk van der Goot