Beste inwoners,

Afgelopen week begon ik met een aantal interne overleggen. Vanuit recreatie & toerisme spraken we uitgebreid over het uitvoeringsprogramma voor Cittaslow. Voor de lezers die het niet kennen….  Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Het gaat hierbij om gemeenten met minder dan 50.000 inwoners.

De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië).  In Nederland zijn er tien gemeenten die het keurmerk hebben; Alphen-Chaam, Borger-Odoorn, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerde, Midden-Delfland, Peel en Maas, Vaals en Westerwolde. Vanuit recreatie & toerisme willen we meer vanuit dit keurmerk doen. Tot nu toe bleef het een beetje vaag wat we nou eigenlijk met dit keurmerk willen bereiken. Vanuit recreatie & toerisme liggen er voldoende kansen die we nog kunnen en willen benutten. Het contact met onze Cittaslow buurgemeente Borger-Odoorn is uitstekend. We werken al goed samen en wat mij betreft wordt dit uitgebreid naar ook de andere gemeenten.

Dinsdag bezochten we als college Plaatselijk Belang Veelerveen. De laatste twee jaar is daar weinig van gekomen door allerlei corona beperkingen. We zijn blij dat we weer zijn begonnen met de dorpenrondes. Recentelijk waren we al Sellingen en nu Veelerveen. Volgend jaar zullen we de rest van de dorpen bezoeken.

Het is fijn om in ongedwongen sfeer bij elkaar te zijn en er passeren tal van onderwerpen de revue. Dat kan gaan om het aanvragen van een subsidie, tot het onderhoud van de openbare ruimte en zaken die er in dat specifieke dorp spelen zoals verkeersoverlast.

Woensdagochtend waren we aanwezig bij het COA in Ter Apel waar we als college uitleg kregen over de gang van zaken op het terrein. Vanzelfsprekend werd er uitgebreid gesproken over de asielcrisis waar we als gemeente de laatste periode in alle hevigheid mee werden geconfronteerd. Het was niet het eerste gesprek en het zal ook zeer zeker niet het laatste gesprek zijn dat we hierover hebben.

De rondleiding laat overigens zien dat de woonomstandigheden van de vluchtelingen zeer sober zijn. Het COA organiseert regelmatig een open dag voor mensen die het terrein nog nooit hebben gezien.

Vanuit de portefeuille cultuur stond er de ‘Grunneger Weke’ op de agenda die in maart 2023 weer door kan gaan. Twee jaar lang hadden we een sobere week met de prijsuitreiking van de ‘schriefwedstried’ op afstand. Dit jaar organiseren we de ‘schriefwedstried’ voor de 28e keer! We hopen natuurlijk op heel veel inzendingen voor deze wedstrijd! En voor degene die het nog nooit heeft aangedurfd….gewoon proberen! Naast de schrijfwedstrijd worden er ook tal van andere activiteiten georganiseerd. Jullie lezen hier ongetwijfeld de komende tijd nog meer over!

   

We beoordelen niet op grammatica, dus een woord met ao of oa wordt geschreven is niet zo belangrijk. Het verhaal en/of gedicht moet de jury aanspreken. Om eerlijk te zijn missen we als jury de laatste jaren wel wat verhalen met humor, dus die zijn ook erg welkom! We verwachten geen literaire kunstwerken, maar zijn al blij als mensen met de Groninger taal en cultuur bezig zijn. Ik mag vanzelfsprekend zelf niet meedoen, maar voor mijn wethouderschap was ik een trouwe deelneemster. Tijdens de Grunneger Weke schrijf ik overigens wel mijn blog in het Gronings.

Alle voorwaarden en  verwijzing naar websites met tips kun je lezen op:

https://www.westerwolde.nl/28e-grunneger-schriefwedstried-westerwolde

Zo rond de kerstdagen is er misschien wel een moment om het gewoon eens te proberen. Er is geen ‘goed of fout’….  Voor de trouwe schrijvers…. alvast heel veel succes gewenst!

Ik wens iedereen een fijne (werk)week toe!

Groet,

Giny Luth